top of page

Dyscalculie

Voor dyscalculie is er wederom gekozen voor een protocol die ondersteunend is voor de begeleiding van leerlingen met reken-wiskundige stagnatie, achterstand of met dyscalculie. Het protocol dat hiervoor gebruikt zal worden is het ERWD-protocol (Ernstige Reken- en wiskundige problemen en dyscalculie). Het doel van het protocol en dus ook van onze school is rekenwiskundige onderwijs aanbieden als functionele gecijferdheid, afgestemd op de mogelijkheden van iedere individuele leerling. Hierbij gaat het erom dat de leerlingen leren handelen in functionele, dagelijkse situaties. Het protocol geeft zowel de leerkracht als de leerling aanwijzingen om dit doel via een aantal stappen te bereiken, met name voor leerlingen waarbij de rekenwiskundige ontwikkeling niet optimaal verloopt. Met leerlingen, ouders en leerkrachten proberen we doormiddel van dit protocol de ontwikkeling van iedere leerling om rekenwiskundig gebied zo optimaal mogelijk te zijn. Dit doen we aan de hand van enkele onderwijsactiviteiten die als leidraad dienen, namelijk:

​

  • Het ontwikkelen van goed rekenwiskundig onderwijs

  • Het afstemmen van het onderwijs op de ontwikkeling van de leerlingen

  • Het voorkomen van rekenwiskundige problemen

  • Het gericht begeleiden van leerlingen met rekenwiskundige problemen of dyscalculie.

 

Verder kan dit protocol de school begeleiden en handvaten geven om het rekenbeleid en zorgbeleid nog verder te ontwikkelen en deze te optimaliseren.

 

Het uiteindelijke doel voor het gebruik van deze protocol is het kunnen bieden van passend rekenwiskundig onderwijs aan alle leerlingen. Maar vooral het verhogen van de kwaliteit van de begeleiding voor leerlingen met (ernstige) rekenwiskundige problemen of dyscalculie. En zo iedere leerling te brengen tot een passend, acceptabel niveau van functionele gecijferdheid (Van Groenestijn, Borghouts & Janssen, 2011)

bottom of page