top of page

Taalonderwijs

Taal en lezen heb je iedere dag nodig. Bijvoorbeeld bij het communiceren met anderen, het lezen van boeken en nieuwsberichten, het doen van boodschappen, koken en het lezen van verkeersborden. Het kunnen lezen en het bezit van een grote woordenschat zijn dus erg belangrijk in het dagelijks leven. Op onze school willen wij lezen, taal en schrijven graag op een nuttige en betekenisvolle manier aanbieden.

 

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen lezen en leren over onderwerpen die passen bij hun belevingswereld.

De taal- en spellingsmethode die wij op school vanaf groep 3 gebruiken is ‘Taalactief’.  In groep 1-2 wordt geen gebruik gemaakt van een taalmethode. De leerkrachten ontwerpen in de kleutergroepen zelf hun lessen aan de hand van de bestaande leerlijn.

​

Alle kinderen hebben een andere manier van leren. Wat voor het ene kind niet werkt, werkt voor het andere kind wel. Daarom bieden wij taal en leesonderwijs op verschillende manieren en verschillende niveaus aan. Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen de leerdoelen omtrent taal kunnen behalen. Dit doen wij door de leerlingen op verschillende manieren begeleiding en ondersteuning te bieden.  Mede hierom krijgen de leerlingen individuele instructie en maken wij gebruik van Snappets. Opdrachten op de Snappet passen zich aan, aan het niveau van de leerling. Dit betekent dat een leerling die meer uitdaging nodig heeft, deze uitdaging krijgt door middel van moeilijkere opdrachten. Leerlingen die meer oefening nodig hebben, krijgen oefeningen op hun niveau aangeboden.

​

Voor begrijpend lezen hebben wij de methode ‘Nieuwsbegrip XL’. Bij deze methode is differentiatie binnen verschillende niveaus mogelijk (Kraal, 2004). En kunnen kinderen gemakkelijk doorstromen naar een ander niveau. De leerkracht maakt hier samen met de kinderen de keus. Wij vinden namelijk dat kinderen mede eigenaar van hun leerproces zijn.

Wij vinden dat bij kleuters geëxperimenteerd moet worden met lezen, hierbij hoort geen methode. Er liggen wel bijvoorbeeld boekjes met tekst waarin leerlingen die snel leren lezen kunnen oefenen. En er staat elke week een nieuwe letter centraal, waarmee de leerlingen veel te maken krijgen. Ook worden er woordjes gestempeld, waardoor zij constant met letters bezig zijn. En vinden er letter en taal kringen plaats. Bij technisch lezen maken wij bij groep 3 gebruik van de aanvankelijk lezen methode ‘Veilig Leren Lezen’. Hierbij is er voor gekozen om vanuit een geïntegreerd onderwijsaanbod zowel de mondelinge als de schriftelijke taalontwikkeling op systematische wijze te stimuleren. Vanaf groep 4 gebruiken wij de methode ‘Theaterlezen’ (Leesletters, 2015). Bij deze methode lezen twee of meer lezers teksten voor als ware het een toneelstukje is. Het is verbindend; je deelt samen het verhaal en de activiteit van het lezen.

​

Wij maken gebruik van de schrijfmethode ‘Schrijven in de basisschool’ in de groepen 1 tot en met 8. ‘Schrijven in de basisschool’ is een aantrekkelijke, mooie methode die het belang ziet in het ontwikkelen van een eigen handschrift. De kinderen leren schrijven met een schriftvorm die het beste bij hen past.

​

Op school zijn een taalcoördinator, leescoördinator en een remedial teacher aanwezig. De taalcoördinator zorgt ervoor dat het taalonderwijs op school goed georganiseerd is. De leescoördinator zorgt voor samenhang in het leesonderwijs en stimuleert leesbevordering. De remedial teacher begeleidt kinderen die extra individuele instructie en eventuele taalproblemen hebben.

​

In groep 1-2 worden geen taaltoetsen afgenomen. De leerlingen worden geobserveerd aan de hand van de cognitieve observatielijsten van de methode KIJK!. In groep 3 t/m 6 maken de leerlingen de methodegebonden toetsen op de Snappet. De leerlingen krijgen in deze groep niet hun cijfers van deze toetsen te weten. Deze cijfers zijn enkel voor de docent. De leerlingen krijgen wel de resultaten van de toetsen te zien, zo kunnen ze werken aan de dingen die ze nog niet goed beheersen. De leerlingen uit groep 7 en 8 maken ook de methodegebonden toetsen voor en na het blok. De leerlingen uit deze groepen krijgen echter wel hun cijfer te zien, als voorbereiding op de middelbare school.

 

De taalvaardigheden die de leerlingen in de vakateliers gebruiken worden weergegeven in hun portfolio. Alle leerlingen van de groep 1 t/m 8 leggen zelf hun ontwikkeling vast in hun digitale portfolio.

​

Voor verdere informatie over ons taalonderwijs kunt u het taalbeleid lezen onder het kopje 'Documenten'. 

bottom of page